De zoölogische, botanische en geologische collectie van Naturalis is in de beginjaren van het museum enorm gegroeid door de inbreng van de zogeheten Natuurkundige Commissie. Deze commissie is opgericht door koning Willem I op voorspraak van museumoprichter en eerste directeur Temminck. Het doel was de toenmalige kolonie Nederlandsch-Indië te onderzoeken op delfstoffen, flora en fauna. De Commissie heeft dertig jaar lang (1820-1850) de Indische archipel rondgereisd. Vele objecten zijn beschreven en verstuurd, en landschappen in kaart gebracht. De bevindingen zijn gepubliceerd in de ‘Verhandelingen over de natuurlijke geschiedenis der Nederlandsche Overzeesche bezittingen’. Naturalis bezit het archief van de Commissie, met daarin de brieven, manuscripten, Verhandelingen en tekeningen van de leden.

Dit archief is voor het huidig onderzoek naar de collectie van Naturalis van groot belang. De notities en tekeningen leiden nog steeds tot nieuwe inzichten.

Het gehele archief is in 2011 gedigitaliseerd in het kader van het project Metamorfoze. Het is nog niet zichtbaar op dit platform, maar is wel online raadpleegbaar bij Brill. Op termijn zullen we dit uitgebreide archief aan dit platform toevoegen.

(scan uit het Natuurkundige Commissie voor Nederlandsch-Indië: de vulkaan Api op Bandaneira, met rechts het Fort Belgica)

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×